Etusivu > sairaudet > Yleisimmät liikuntavammat ja niiden hoito

Yleisimmät liikuntavammat ja niiden hoito

Toukokuu 21, 2012

enniskyynärpääKesä tulee ja aurinko kutsuu ulos liikkumaan. Liikuntaa ei voi tarpeeksi suositella, vaikka silläkin on varjopuolensa – erinäiset vaivat ja vammat. Urheiluvammat ovat etenkin kasvaville lapsille yleisiä, mutta jotkut vaivat ilmenevät herkästi myös pitkän tauon jälkeen liikunnan aloittavilla keski-ikäisillä. Vammoihin on usein varsin selkeä syy ja hoitokeino. Liikuntaa ei missään nimessä tule vältellä vammojen pelossa, tämän artikkelin tarkoitus on vain valistaa lukijaa yleisimmistä kesäurheiluvammoista ja niiden hoidosta, ei suinkaan pelotella!

Peruspulliaisen vammat jaottuvat käytännössä käden tai jalan alueiden vammoihin. Käytännössä ihminen käyttää jalkoja lähes kaikissa mahdollisissa liikuntamuodoissa (kävelemme jaloillamme, emme käsillämme), joten jalkavammat ovat käsivammoja yleisempiä.

Jalan alueen vammat

Penikkatauti eli kipu sääriluun sisäreunassa on yleinen vaiva varhaisnuorilla ja henkilöillä, jotka pitkän tauon jälkeen ovat alkaneet harrastaa liikuntaa. Lepo helpottaa ja rasitus pahentaa kipua. Penikkatautia hoidetaan levolla ja tulehduslääkkeillä. Jalkaholvia tukevat, hyvät juoksukengät ehkäisevät tautia.

Hyppääjän polvea on syytä epäillä, jos siihen varaaminen sattuu tai yleensäkin polven patellan kärjessä tuntuu kipua. Tyypillisesti kipu katoaa levossa, mutta mitä pidemmälle vamma hoitamattomana menee, sen suurempi mahdollisuus siihen, että kipu alkaa tuntua myös levossa. Hyppääjän polvi esiintyy tavallisimmin urheilijoilla ja se luokitellaan rasitusvammaksi. Jos oireita on kasvuikäisellä, voi kyseessä olla Sindig-Larsenin tauti, joka on polvilumpion alakärjen luutumishäiriö.

Osgood-Schlatterin tauti esiintyy yleensä paljon urheilevilla nuorilla pojilla ja tytöillä. Kipu tuntuu polven etupuolella nivelen alla pomppiessa ja juostessa. Hoidoksi riittää yleensä rasituksen vähentäminen. Joskus Osgood-Schlatterin sairastaneilla oireet jatkuvat kasvun jälkeenkin, tällöin on syytä ottaa yhteyttä ortopediin. Muita yleisiä jalan alueen vammoja ovat akillesjänteen repeämät, rasitusmurtumat ja nivelkierukkavammat.

Käden alueen vammat

Sormien nivelsidevammoja sattuu hyvin usein pallopeleissä pallon iskeytyessä ikävästi sormeen. Hoitokeinona näissä tapauksissa on lasta, joka usein voidaan korvata teippauksella. Vakavampi vamma on kuitenkin sormen sijoiltaanmeno, jolloin on syytä käydä röntgenissä. Mitä nopeammin nivel saadaan paikoilleen, sitä helpompi on jatkaa eteenpäin. Nivelestä saattaa irrota pieniä luunsiruja, jotka jäävät ilman röntgeniä huomaamatta.

Tenniskyynärpää johtuu ranteen ja sormien ojentajalihasten rasituksesta. Kipu esiintyy kyynärpään ulkosivulla. Tenniskyynärpää syntyy useimmiten mailapelien seurauksena, mutta myös siivous, kokoonpanotyöt tai vasarointi voivat aiheuttaa tenniskyynärpään. Vamma saattaa johtua väärästä lyöntitekniikasta tai vääränlaisista välineistä (esim mailan varsi liian paksu). Lepo ja tulehduslääkkeet auttavat lähes aina, mutta joskus harvoin leikkaus on paikallaan.

sairaudet

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.