Etusivu > arkielämä > Voit paremmin, kun ilmastointi on kunnossa

Voit paremmin, kun ilmastointi on kunnossa

Kesäkuu 12, 2012

ilmastointilaite virkistääHengittäminen on asia, johon harvoin kiinnitämme huomiota. Keskimäärin ihminen hengittää yli 10 000 litraa ilmaa päivässä ja viettää suurimman osan ajastaan sisätiloissa. Sisäilman laatu on siis ratkaisevassa osassa terveyttämme.

Olemme Suomessa onnellisessa asemassa, kun kaupunkien ilma on hyvin puhdasta verrattuna maailman suurkaupunkeihin, joissa joskus joudutaan turvautumaan hengityssuojaimiin ilmassa olevien pienhiukkasten vuoksi. Ulkona olevan ilman laatuun emme voi vaikuttaa, mutta sisäilman laatuun voimme.

Huono sisäilma on iso syy sekä psyykkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille, ja hengitysilman laatu vaikuttaa suoraan ihmisen terveyteen ja viihtyvyyteen. Ei todellakaan ole yhdentekevää, minkälaista ilmaa kotona ja työpaikalla hengittää.

Huonolaatuinen ilma voi aiheuttaa mm.

  • päänsärkyä
  • väsymystä
  • silmäoireita
  • hengitystieoireita
  • iho-oireita

Vastaavasti hyvälaatuinen ilma ehkäisee oireita. Itse joka vuosi konkreettisesti tämän huomaan, kun menen mökille. Järvi-Suomessa metsän keskellä nukun AINA paremmin ja herään virkeämpänä kuin kodissani Helsingissä. Syitä tähän voi tietysti olla monia, mutta ihmettelisin, jos ilmanlaatu ei vaikuttaisi asiaan.

Keinoja sisäilman laadun parantamiseen on monia. Ilmanvaihto- tai ilmastointilaitteilla on tässä iso rooli. Ilmanvaihto ja ilmastointi eivät ole sama asia, vaikka puhekielessä sanojen merkitykset usein hämärtyvät. Ilmanvaihdossa poistetaan sisäilma rakennuksesta ja tuodaan tilalle puhdasta ulkoilmaa. Ilmastointi taas pitää sisällään myös ilman lämpötilan ja kosteuden hallintaa.

Ilmastointilaitteet imevät huoneilmaa sisäänsä, ja huoneilma jäähdytetään laitteessa olevan kylmäaineen avulla. Lopulta laite puhaltaa mukavan viilennetyn ilman takaisin huoneeseen jäädyttämään huoneen lämpötilaa. Jäähdytyksessä syntyy lämmintä ilmaa, joka johdetaan laitteesta ulos poistoputken avulla. Tyypillisesti poistoputki on yhteydessä ikkunaan tai ilmanvaihtokanavaan. On myös laitteita, joissa jäähdytyksen aikana kondensoituu vettä. Tällöin laitteessa tai sen mukana tulee säiliö, johon vesi on johdettu. Säiliötä pitää tyhjentää muutaman tunnin välein aktiivisen käytön aikana.

Laitteiden jäähdytysteho vaihtelee paljonkin mallin mukaan. Teho on ilmoitettu laitteissa kuutioittain tai neliömetreittäin, kuinka suuri tila laitteella on mahdollista pitää viileänä.

Ilmastointilaitteet pitävät joskus melko kovaakin ääntä, eikä niiden teho välttämättä riitä koko huoneiston viilentämiseen. Melu voi olla sen verran häiritsevä, ettei herkkäuninen saa nukutuksi, jos laite pauhaa samassa huoneessa.

Nukkumaanmenoa silmällä pitäen ihanteellinen tilanne onkin, jos antaa laitteen viilentää suljetun makuuhuoneen ilman juuri ennen nukkumaanmenoa, jonka jälkeen laite sammutetaan yöksi.

arkielämä

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.