Etusivu > raskaus, ruokavalio > Uutta tietoa: Äidin ruokavalio voi altistaa sikiön syöpää aiheuttaville aineille

Uutta tietoa: Äidin ruokavalio voi altistaa sikiön syöpää aiheuttaville aineille

Näin todetaan Kirsi Annolan väitöstutkimuksessa. Äidin raskauden aikana syömä ruoka sisältää pieniä määriä syöpää aiheuttavia aineita. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi akryyliamidi ja nitrosoamiinit.

Akryyliamidia on perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivässä ja monissa muissa kuumentamalla valmistetuissa ruoka-aineissa. Nitrosoamiineja puolestaan muodostuu esimerkiksi nitraatilla säilöttyyn lihaan ja kalaan.

Annola selvitti tutkimuksessaan, miten nämä ruuan karsinogeenit kulkeutuvat raskauden aikana äidin verenkierrosta istukan läpi kohdussa kasvavaan ja kehittyvään lapseen. Tutkimusmenetelmänä käytettiin istukkaperfuusiomallia, jossa juuri synnytyksestä saatujen ihmisistukoiden verenkiertoja pidetään keinotekoisesti yllä fysiologisia olosuhteita jäljitellen.

Tutkimustulosten mukaan sekä nitrosodimetyyliamiini, akryyliamidi että akryyliamidin perimää vaurioittava hajoamistuote glysidamidi kulkeutuvat helposti ja täydellisesti sikiön verenkiertoon.

Tulokset tukevat aiempaa tietoa siitä, että lapsi altistuu hyvin monille vaarallisille aineille jo ennen syntymäänsä. Raskauden aikana tulisi syödä monipuolisesti välttäen yksittäisten ruoka-aineiden liiallista saantia.

Lähde: Mediuutiset

raskaus, ruokavalio , ,

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.