Etusivu > arkielämä, työssä jakasaminen > Uusin trendi on downshifting

Uusin trendi on downshifting

Tammikuu 27, 2011

Nuoria aikuisia on alkanut enemmän ja enemmän kiinnostaa elämän downshiftaus. Tarkoittaen sitä että elämää yksinkertaistetaan. Työntekoon uupunut ja omaa vapaa-aikaa kaipaava alkaa jostakin syystä nykypäivänä miettiä, mikä olisi vaihtoehtona. Omaa elämäänsä ei halua viettää työpaikalla. Kuulostaako tutulta?Downshifting on alkujaan Yhdysvalloissa syntynyt ilmiö, jolla tarkoitetaan ylemmän keskiluokan vapaaehtoista muuttamista halvemmille asuinalueille. Tämä on kuitenkin vain yksi määritelmä muiden joukossa. On määritelmä sitten mikä tahansa, downshifting tarkoittaa mielekkäämmän elämänrytmin saavuttamista työntekoa ja kuluttamista vähentämällä.

Mari Nuottokaria on haastateltu monissa downshiftaukseen liittyvissä jutuissa. Hän päätti miehensä kanssa kaksi vuotta sitten keskittyä vain arkisiin perusasioihin (kuten nukkumiseen, rauhassa syömiseen ja läheisten seurasta nauttimiseen) ja töidenteon kohtuulliseen määrään.

Elämän yksinkertaistamisessa idea on siinä, että kulutusta vähennetään ja samalla karsitaan elintasosta elämänlaadusta tinkimättä. Ruokaa tehdään enemmän kotona, thaimaalomat vaihdetaan kotimaan lomiin jne. Tästä kaikesta seuraa se, että kulutus pienenee. Tämän jälkeen on mahdollista vähentää työnmäärää, sillä palkkaa ei tarvitse yhtä paljoa. Työviikon lyhentäminen neljään päivään viikossa, tiputtaa tilille tulevaa ansiota itse asiassa vain 10 %. Samalla vapaa-ajan määrä kasvaa tavalliseen määrän nähden radikaalisti.

Nuorisotutkijan mukaan nuorten suhtautuminen työhön ja omistamiseen on muuttunut. Tutkijoiden mukaan nuorille materiaalin omistaminen ei merkitse enää yhtä paljon kuin aikaisemmille sukupolville.

On hyvä muistaa että downshiftaus ei ole kaikille mahdollista. Jos elintaso on lähtökohtaisesti huono, on siitä vaikea enää tiputtaa. Monet tutkijat sanovatkin, että downshiftaus on ylemmän keskiluokan etuoikeus. Ihan tätä mieltä en itse kuitenkaan ole. Jokainen voi hakea työpaikat -termillä verkosta omaan elämäntilanteeseensa muutosta. Ota esimerkiksi vähäpalkkainen siivoustyö, jos työ itsessään joustaa sen verran kuin haluat ja jos koet, että kyseisen työn kanssa pystyt elämään yksinkertaisemmin ja onnellisemmin.

Elämän yksinkertaistamista voi tehdä myös pienemmässä mittakaavassa kuin irtisanoutumalla töistä ja muuttamalla maalle. Pyydä välillä ihmiset kotiisi illallistamaan yökerhon sijaan, käy kirpputorilla aamuhämärällä kaupan ruuhkissa kiertelyn sijaan, osta laadukasta ruokaa, jolloin ostetun ruoan määrää pystyy vähentämään. Elokuvateatteriin menon sijaan, lähde kävelylle.

arkielämä, työssä jakasaminen

  1. Maaliskuu 1, 2011 13:27 | #1

    Kukin valitkoon oman mittakaavansa leppoistamiselle. Oma tarinani löytyy blogistani: http://viestitin.blogspot.com/2011/03/onko-downshifting-vain-hieno-nimi.html

  1. Ei paluuviitteitä.