Etusivu > mieli > Tutkimus: Yksinkertaiset elämän perusasiat tekevät suomalaiset onnelliseksi

Tutkimus: Yksinkertaiset elämän perusasiat tekevät suomalaiset onnelliseksi

Tällä viikolla on ilmestynyt kaksi eri tutkimusta onnellisuudesta. Näyttäisi siltä, että suomalaisilla menee hyvin! Suomalaiset ovat onnellisia. Ja mikä parasta, onnellisimmillaan suomalainen on 60-vuotiaana eli monella se optimaalisin olotila on vasta edessä. Ja on mukava ajatella, että 30-vuotiaana ollaan vasta puolittain niin onnellisia kuin 60-vuotiaana.

YLEn ja Duodecimin tekemän onnellisuustutkimuksen mukaan yksinkertaiset elämän perusasiat tekevät ihmisen onnelliseksi – suurin onnellisuuteen vaikuttaja tekijä on myönteinen elämänasenne. Tutkimuksessa onnellisimmaksi tituleeratut ihmiset liikkuivat säännöllisesti, viettivät aikaa läheisten kanssa ja kokivat olevansa osa jotain yhteisöä. Yksin sosiaalisuus ja aktiviteettirikas elämä ei riitä vaan tutkimuksessa onnellisuutta lisääviksi nousivat myös mietiskely, hiljaisuus ja päämäärätietoisuus. Onnellisten ihmisten elämä vaikuttaa tasapainoiselta – harrastusta,ystäviä, omaa aikaa ja työtä (päämäärää?). Tämä kaava on varmasti helposti kopioitavissa jokaisen talouteen.

Tutkimuksessa ihmisille laskettiin onnellisuuspisteet. Asteikko oli 0-100 ja suomalaisten ihmisten onnellisuuspistemäärä keskimäärin 69. Ylen julkaiseman uutisen mukaan ”Naiset ovat hieman miehiä onnellisempia, ja ikäryhmittäin tarkasteltuna onnellisimpia ovat yli 60-vuotiaat. Työttömyys vähentää onnellisuutta, mutta kotiäidit ja -isät ovat työssäkäyviä onnellisempia.”

Tutkimuksella oli parituhatta vastaajaa ja saman testin kysymyksiin pääsee nyt jokainen vastaamaan yle.fi/elamapelissa -sivustolla. Samalla sivustolla on löydettävissä myös neuvoja ja ohjeita onnellisuuden löytämiseksi. Duodecim kertoo sivuillaan tutkimuksista, joiden mukaan noin 50 % onnellisuudesta olisi geneettisesti määrittynyttä ja vain 10 % tulee ulkoisista olosuhteista kuten terveydestä, rikkaudesta ja elämän tapahtumista. 40 % onnellisuudesta näyttää olevan muutettavissa ja riippuvan omista asenteistamme. Positiivinen elämänasenne pidentää elämää 7-10 vuodella, mikä on ”samaa suuruusluokkaa kuin tupakoinnin lopettamisen vaikutus.”

Onnellisuutta tutkinut Antti Mattila toteaa näkökulman vaihtamisen olevan keskeinen onnellisuuden saavuttamisessa ja ylläpitämisessä.

mieli