Etusivu > sairauden ennaltaehkäisy, suu > Suun terveyden ABC

Suun terveyden ABC

hampaat2_pieniSuun terveys vaikuttaa koko ihmisen kokonaisterveyteen. Tutkimusten mukaan suutulehduksilla on monia yhteyksiä yleissairauksiin, kuten esim. flunssiin. Ientulehdus lisää sydän ja aivoinfarktin vaaraa, sillä suun bakteerit voivat levitä verenkierron kautta myös elimistön vaurioituneisiin kohtiin.

Hampaistaan voi pitää huolta syömällä terveellisesti, harjaamalla hampaat kaksi kertaa vuorokaudessa fluorihammastahnalla, käyttämällä hammaslankaa ja kuuntelemalla hammaslääkärien ohjeita ja neuvoja. Hammaslääkäri onkin ensisijainen hampaittesi terveydestä kertova taho. Kun hammaslääkäri tutkii suusi säännöllisesti, niin varmistut siitä, että purukalustosi säilyy hyvänä. Tällä varmistut myös siltä, että hammashoidon kustannuksesi pysyvät matalina.

Hampaiden hoitoa varten tarvitset:

 • hammasharjan
 • hammastahnan
 • hammaslankaa
 • hammasväliharjoja (tarvittaessa)
 • hammastikkuja

Happamia tuotteita kannattaa välttää, sillä niillä on taipumus tuhota kiillettä. Myös välipaloja ja napostelua kannattaa välttää. Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä, joten jokainen ateria kannattaa päättää siihen. Hammaskivi kannattaa poistattaa suuhygienistillä säännöllisin väliajoin ja samoin omia hampaitaan koskevat yksilölliset hoito-ohjeet kannattaa pyytää aina omalta hammaslääkäriltäsi.

Hampaita suojelee sylki, joka vähentää suun pH:n muutoksia ja se myös kovettaa hammaspintoja happohyökkäyksen jälkeen. Jos syljen eritys on vähäistä, kaikki hyvät vaikutukset heikkenevät. Runsas plakkikerros myös estää syljen puskuritoimintaa.

Mitä on hammaskaries?

Hammaskaries on bakteerisairaus, joka on jokaisella. Kariesbakteerit muodostavat happoja sokereista ja hiilihydraateista ja nämä hapot liuottavat hammaskiillettä. Jos suu on välillä tyhjä, sylkeen liuenneet mineraalit kovettuvat uudelleen ja jatkavat hampaiden suojelemista. Mikäli happohyökkäyksiä on usein, ei korjaantumista ehdi tapahtua ja tällöin hampaisiin syntyy vähitellen reikiä. Kariesta aiheuttavat sokeria sisältävät hiilihydraatit.

sairauden ennaltaehkäisy, suu , ,

 1. Remy
  Helmikuu 18, 2010 15:44 | #1

  Mä joskus unohan päivittäin pestä hampaat mut purkka ja fluori”karkit” ovat aina mukana ja käden ulottuvilla 🙂

 1. Ei paluuviitteitä.