Etusivu > sukupuolitaudit > Sukupuolitaudit: Tippuri – tunnista oireet

Sukupuolitaudit: Tippuri – tunnista oireet

Joulukuu 17, 2010

Tippuri on Suomessa nykyään harvinainen sukupuolitauti, mutta tartuntoja tulee suomalaisten lomakohteista, erityisesti Thaimaasta. Tippuri itää miehillä muutaman vuorokauden ja naisilla 2–3 viikkoa.

Tippuri on naisilla aluksi vähäoireinen, enintään vähäistä vatsakipua ja valkovuotoa. Joka viides saa munasarjatulehduksen, joka on paitsi kivulias, voi myös umpeuttaa munajohtimet ja levitä maksaa ympäröiviin kudoksiin.

Miehillä tippurin oireet ovat kirvely virtsatessa ja sen jälkeen. Miehen virtsaputkesta tulee vaaleaa märkää, joka muuttuu kellertäväksi. Jos tippuria ei hoida, voi miehelle tulla virtsaputken kuroumia.

Tippuri aiheuttaa peräsuolessa limaista vuotoa ja suussa kurkkukipua ja tulehduksia. Bakteeri voi levitä muualta myös silmiin sormien välityksellä. Hoitamaton tippuri voi levitä verenkiertoon ja aiheuttaa verenmyrkytyksen.

Tippurin hoito

Tippuri tutkitaan ottamalla viljely pumpulipuikolla limakalvolta. Sukupuolitaudit saa testautettua julkisessa terveydenhuollossa ilmaiseksi.

Tippuri täytyy aina todeta viljelyllä, eikä koskaan saa ostaa esimerkiksi Thaimaassa reseptittä myytäviä kerta-annosantibiootteja. Lääkkeen turhasta tai vääränlaisesta käytöstä elimistöön voi valikoitua bakteereja, joihin perinteinen hoito ei tehoa.

Jos tippurin hoitaa asianmukaisesti, se hoituu kerta-annoksella antibiootteja. Seuranta on jo viikon kuluttua, ja hoidon vaikutusaikana ei saa olla seksikontakteja.

sukupuolitaudit

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.