Etusivu > sukupuolitaudit > Sukupuolitaudit: Kondylooma – tunnista oireet

Sukupuolitaudit: Kondylooma – tunnista oireet

Huhtikuu 22, 2011

Kondylooma on todella yleinen sukupuolitauti nuorilla aikuisilla. Se on syylä tai syyliä, joita aiheuttavat papilloomavirukset. Kondyloomat voivat olla myös pahalaatuisia kasvaimia, mutta tämä on harvinaisempaa kuin vaarattomat visvasyylät.

Miehillä oireina ovat ihon ja limakalvon väriset syylämuodostelmat terskan, esinahan ja peräaukon ympärillä. Jos kondyloomia on virtsaputkessa, voi ilmetä verta virtsassa ja kirvelyä virtsatessa.

Naisilla kukkakaalimaiset syylät tulevat emättimen, välilihan ja peräaukon seudulle. Syylät voivat olla kutiavia.

Kondyloomia ei voi testata elimistöstä sellaisenaan. Ne ovat kuitenkin usein nähtävillä ja litteiden syylien etsimisessä käytetään etikkahappoliuosta, joka värjää syylät. Epäselvistä näppylöistä voidaan ottaa koepala. Naisten papa-koe kertoo, jos tartunnasta kehittyy kohdunkaulansyövän esiaste.

Moni ihmisistä kantaa kondyloomaa oireettomana, jolloin he voivat tartuttaa kumppaneitaan. Kondylooma voi myös parantua itsestään.

Kondyloomaan ei ole parantavaa hoitoa. Syyliä voidaan hoitaa voiteella, jäädyttämällä tai laserilla, mutta kondyloomat uusiutuvat helposti. Hoito ja tutkimus ovat maksullisia, sillä kondylooma ei kuulu tartuntatautilain mukaan ilmoitettaviin tauteihin.

sukupuolitaudit

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.