Etusivu > sukupuolitaudit > Sukupuolitaudit: Klamydia – tunnista oireet

Sukupuolitaudit: Klamydia – tunnista oireet

Klamydian oireet ovat usein vähäiset tai olemattomat. Tartunnan saaneista miehistä yli puolet ja naisista 75 % on oireettomia. Klamydia aiheuttaa kuitenkin miehille lisäkivestulehduksia ja naisille lapsettomuutta aiheuttavia sisäsynnytintulehduksia. Siksi se olisi tärkeää löytää ja hoitaa ajoissa.

Klamydian oireet miehillä ovat yleensä kirvely virtsatessa, vähäinen vuoto virtsaputkesta tai alavatsa- ja kiveskipu. Klamydia on lisäkivestulehdusten yleisin aiheuttaja. Tulehduksen oireena on kivesten arkuus ja toispuoleinen turvotus.

Naisilla klamydian oireet ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsakipu, alavatsakipu, verinen vuoto yhdynnän jälkeen ja kuukautishäiriöt. Klamydiatulehdus voi levitä kohtuun ja munasarjoihin. Tämä aiheuttaa sisäsynnytintulehduksen, jonka oireena on voimakas kipu vatsan oikealla puolella, joka sekoittuu helposti umpilisäkkeen tulehduksen oireiluun.

Klamydian hoito

Klamydia todetaan virtsanäytteestä. Klamydian hoito ja tutkimus ovat kunnallisessa terveydenhuollossa ilmaisia.

Hoito tehdään antibioottikuurilla. Taudin asteesta riippuen voi saada kerta-annoksen tai kymmenen päivän kuurin. Tartuntavaara säilyy kerta-annoksen jälkeen viikon tai koko pidemmän kuurin ajan. Neljä viikkoa hoidon jälkeen tehdään uusi testi, jolla varmistetaan, että tauti on poistunut. Kondomia kannattaa käyttää varmuuden vuoksi jälkitarkastukseen asti.

Viimeistään jälkitarkastuksessa potilas saa yleensä ohjeet ottaa yhteyttä kaikkiin seksikumppaneihin viimeisen puolen vuoden ajalta. Koska tartunta on yleensä alussa oireeton, on voinut huomaamattaan tartuttaa muita ihmisiä, jotka tulee ohjata testeihin mahdollisimman pian.

Vaikka mitään oireita ei olisi, sukupuolitaudit kannattaa käydä testauttamassa säännöllisin väliajoin. Klamydia on yleisin nuorten sukupuolitauti ja vuosi vuodelta todetaan enemmän tartuntoja.

sukupuolitaudit

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.