Etusivu > sukupuolitaudit > Sukupuolitaudit: HIV – tunnista oireet

Sukupuolitaudit: HIV – tunnista oireet

HIV eli ihmisen immuunikatovirus on monen mielestä se pelottavin sukupuolitauti. HIV tarttuu useimmiten seksuaalikontakteissa eritteiden tai veren päästessä kosketuksiin limakalvojen tai haavojen kanssa. Tartuntoja tapahtuu myös huumeneulojen kautta ja HIV voi siirtyä äidistä lapseen raskauden tai imetyksen aikana.

HIVin tuhoisuus perustuu siihen, että se tuhoaa ihmisen immuniteettijärjestelmän, joka suojaa erilaisilta infektioilta ja syöviltä. Viime vuosina hoito on kuitenkin kehittynyt merkittävästi, eikä HIV ole läheskään aina kuolemantuomio, vaan HIV-tukikeskuksen mukaan ”krooninen, seurantaa ja hoitoa vaativa sairaus”. Mitä aiemmin HIV todetaan, sitä paremmin se saadaan lääkkeillä kuriin.

HIV-oireet:

  • Hieman yli puolet saa 2–4 viikkoa tartunnan jälkeen ensioireiston, joka muistuttaa influenssaa. Kuume, kurkkukipu, turvonneet imusolmukkeet, ihottuma, ripuli ja lihassärky häviävät 1–2 kuluessa itsestään.
  • Ensioireiden jälkeen tartunnan saanut saattaa olla vuosiakin oireeton, kunnes imusolmukkeet alkavat turvota nivusten ulkopuolella, mikä on merkki toiseen vaiheeseen siirtymisestä.
  • Infektion toisessa vaiheessa, LAS-vaiheessa, ilmenee erilaisia hiiva- bakteeri- ja virusinfektioita.
  • Kolmas, AIDSia edeltävä vaihe on nimeltään ARC-vaihe. Tässä vaiheessa tartunnan saaneen kunto heikkenee laihtumisen ja ripulin myötä. Tämä vaihe kestää 1–3 vuotta.
  • AIDS-vaiheessa immuunikato aiheuttaa vaikeita infektioita, syöpää ja neurologisia häiriöitä, jotka johtavat kuolemaan. HIV-tartunnoista vain harva kehittyy Suomessa AIDS-vaiheeseen.

HIV-testi ja hoito

HIV testataan vasta-ainetestillä, joka otetaan verikokeella. Testin saa maksutta kunnallisesta terveydenhuollosta, jos epäilee saaneensa tartunnan ulkomailta. Aina HIV-testiin ei ole helppo päästä, mutta ole sinnikäs, sinulla on oikeus testauttaa itsesi! Testituloksissa menee 1–2 viikkoa.

HIViä ei saa kokonaan poistettua elimistöstä, mutta suun kautta otettava lääkehoito on tehokasta. Lääkehoidolla normalisoidaan elimistön puolustuskyky, jolloin infektiot pysyvät kurissa. Hoito on keskitetty erikoissairaanhoidon piiriin ja seuranta jatkuu läpi elämän.

sukupuolitaudit

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.