Etusivu > sukupuolitaudit > Sukupuolitaudit: Herpes – tunnista oireet ja hoida oikein

Sukupuolitaudit: Herpes – tunnista oireet ja hoida oikein

Toukokuu 19, 2011

Herpestä aiheuttaa herpes simplex -niminen virus. Viruksen tyyppi HSV2 aiheuttaa herpestä sukupuolielimiin. Suuri osa sukuelinherpeksistä on oireettomia tai niin vähäoireisia, ettei niitä tunnisteta herpekseksi. Herpes tartuttaa vain puhkeamisvaiheessaan, joten herpeksen oireeton kantaja ei tartuta muita.

Herpes itää yleensä noin 2–7 päivää tartunnan jälkeen. Tulehduksen oireet ovat

  • kutina, kirvely ja kipu
  • punoitus ja rakkulat
  • ensitartunnan yhteydessä on myös kuumetta, pahoinvointia sekä imusolmukkeiden suurentumista tai arkuutta
  • rakkulavaihe kestää yleensä alle viikon, jonka jälkeen rakkulat muuttuvat ruviksi
  • ruvet katoavat ilman hoitoa 1–3 viikon kuluessa

Herpeksen hoito

Herpekseen ei ole parannuskeinoa. Taudin puhjetessa käytetään lääkitystä, joka estää virusten lisääntymisen ja näin nopeuttaa infektion paranemista. Sukuelinherpestä hillitään suun kautta otettavilla lääkkeillä. Herpesvirusta jää infektion jälkeenkin hieman limakalvoille, joten kondomin käyttö on suositeltavaa myös infektioiden välillä.

Herpeksen hoidossa tärkeää on ennaltaehkäisy. Tauti puhkeaa usein samantyyppisissä tilanteissa, monilla esimerkiksi stressaantuneena. Kannattaa opetella tunnistamaan laukaisevat tekijät ja pyrkiä välttämään niitä, jos mahdollista.

Jos herpesoireet ovat voimakkaita tai infektiot toistuvat usein, voi saada myös estolääkityksen. Lääkkeet ovat samoja kuin oireenmukaisessa hoidossa. Herpeksen aiheuttamaan kipuun voi syödä perinteisiä tulehduskipulääkkeitä.

sukupuolitaudit

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.