Etusivu > hoidot, mieli, ruokavalio, uni > Shiatsu

Shiatsu

Helmikuu 11, 2011

Shiatsu 指圧 on japania ja tarkoittaa peukaloa (shi) ja painallusta (atsu). Shiatsu on yli tuhat vuotta sitten Japanissa kehitetty akupainallus- ja kehonhoitomenetelmä, joka pohjautuu pitkälti kiinalaiseen lääketieteeseen.  Alun perin shiatsu on ollut kiinalaisen akupunktion japanilainen vastine, jossa käytetään hyväksi samoja akupisteitä kuin akupunktiossa.  Neulojen sijaan ihmiskehon energiakanavat eli meridiaanit käydään shiatsussa lävitse peukaloilla, kyynärpäillä, polvilla, rystysillä ja jalkaterillä painaen. Shiatsupisteet sijaitsevat lihasten, hermoratojen, veri-ja imusuonten, luiden ja sisäeritysrauhasten päällä.

Shiatsun Filosofia

Shiatsussa yhdistyvät sekä ihmisen fyysinen että henkinen puoli. Shiatsun filosofia on:

“Shiatsun sydän on kuin äidin rakkaus. Ihmiskehon painelu stimuloi elämän lähteitä”

Ensimmäinen lause viittaa shiatsun henkiseen puoleen. Shiatsuterapeutti kohtelee asiakastaan aina kunnioituksella, ja asiakkaan ja shiatsuterapeutin välillä tulee aina pyrkiä 100 % luottamuksellisuuteen. Filosofian toinen lause viittaa puolestaan shiatsun fyysiseen puoleen. Kaiken kaikkiaan shiatsuhoidon tarkoituksena on tasapainottaa ja säädellä kehon energioita ja saada ihminen voimaan hyvin. Shiatsuhoidossa pyritään tasapainottamaan energian kulkua, poistamaan henkisiä tai fyysisiä energiatukkeumia ja kuona-aineita eli lisäämään energian kulkua.

Shiatsun teoria

Shiatsun teoria perustuu vahvasti kiinalaiseen lääketieteeseen, joka havainnoinut mielen ja kehon keskinäistä vuorovaikutusta ja tämän suhteen ilmenemistä kehon meridiaanijärjestelmässä jo yli 4 000 vuotta. Shiatsun teoriassa on otettu huomioon ihmisen anatomia, fysiologia ja henkisyys. Kiinalaisen lääketieteessä uskotaan länsimaista lääketiedettä syvällisempää näkemykseen sairauksien synnystä: sairauksien syntyyn uskotaan vaikuttavan paitsi perimän, ruokavalion, emootioiden niin myös ympäristötekijöiden. Shiatsussa on vaikutteita kuitenkin myös japanilaisista perinteisistä hoitomuodoista sekä Japanin kulttuurista ja buddhalaisuudesta.

Shiatsun ydin

Käytännössä shiatsun ytimen muodostavat diagnoosi ja terapia. Diagnoosin shiatsuhoitaja tekee kämmenillään ja sormillaan: hoitaja havainnoi käsillään eroja kehon lämpötilassa ja jäykkyydessä, jotka molemmat ovat kehon terveydentilan tärkeitä mittareita. Diagnoosin jälkeen hoitaja painelee akupisteitä kehontilaan sopivilla voimakkuuksilla: mitä kireämmät lihakset, sitä kevyempää on hoitajan painelu. Lihasten pikkuhiljaa rentoutuessa painelun voimakkuutta syvennetään. Shiatsun aikana hoitaja ja hoidettava voivat myös keskustella hoidettavan mielessä olevista asioista. Usein hoidettava kokeekin hoidon antaneen alkusysäyksen jollekin isolle ja merkittävälle elämänmuutokselle.

Shiatsuhoito

Hoidon ajan potilas makaa lattialla futonilla joko vaatteet päällään tai pyyhkeen tai peitteen alla. Hoito ei siis edellytä vaatteiden riisumista muusta kuin mukavuussyistä, sillä hoitaja pyrkii saamaan yhteyden hoidettavan energiaan eikä vain kehoon. Shiatsussa uskotaan, että ihmisen energioiden virratessa vapaasti, koko keho tasapainottuu, tulee elinvoimaiseksi ja pystyy näin itse poistamaan kehoa vaivaavat häiriöt.

Miten shiatsu eroaa länsimaisesta hieronnasta?

Shiatsun ja muiden länsimaisten hierontojen välillä on eroa paitsi hoidoissa käytettävä tekniikassa niin myös hoidon filosofiassa. Shiatsussa hoidettavaa painellaan käsillä, sormilla ja kämmenillä. Sen sijaan hieronnassa käytetään pyörivää, hierovaa liikettä sekä öljyä liukasteena estämään ihon ärsyyntymistä.  Sekä shiatsu että länsimainen hieronta perustuvat molemmat anatomiaan ja fysiologiaan, mutta sen lisäksi shiatsu ottaa huomioon ihmisen henkisen puolen. Shiatsussa ihminen nähdäänkin kokonaisuutena: fyysinen kehomme kantaa ja ilmentää itsessään ihmisen kaikkia olemuspuolia – niin fyysistä, emotionaalista, psyykkistä kuin henkistä. Jännitystiloissa ja tukoksissa, jotka ilmenevät fyysisessä kehossa, uskotaan olevan kyse joko tilapäisestä tai pitempiaikaisemmasta häiriöstä jollakin olemuksemme alueella. Kun jännitys ja tukokset poistuvat, myös vaikutus näkyy ihmisessä kokonaisvaltaisesti.

Mihin shiatsusta voi olla apua?

Shiatsuhoidossa pyritään sekä kehon että mielen rentouttamiseen ja jännitystilojen laukaisemiseen.  Shiatsun kerrotaan auttaneen mm. päänsärkyyn ja migreeniin, stressiin, jännitystiloihin, pahoinvointiin, selkäkipuihin, unettomuuteen, kuukautisvaivoihin, ruuansulatushäiriöihin, masennukseen sekä moniin muihin vaivoihin.

Lähteet:

Suomen Shiatsukoulu

Shiatsu.fi

www.healinghands.fi

www.ki-shiatsu.fi

hoidot, mieli, ruokavalio, uni

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.