Etusivu > kauneus, turvallisuus, uutta tietoa > Shampoon sulfaatti tekee hallaa

Shampoon sulfaatti tekee hallaa

Marraskuu 17, 2010

Pelkkä hyvä pesutulos ei kerro vielä kaikkea. Joidenkin tutkimusten mukaan shampoissa hajusteina käytettävät ftalaatit ja säilyvyysominaisuuksia parantavat parabeenit voivat vaikuttaa sekä ohmisten että vesieliöiden hormonituotantoon. Myös muut shampoon ainesosat antavat osviittaa siihen, että hinnan ei kannata olla se ainoa valintaan vaikuttava tekijä.

Shampoon pesuaine

Kuivasta päänahasta kärsivien kannattaa varmistaa, että heidän shampoossa pesevänä ainesosana ei tulisi olla sodium laurenth sulfate (eli natriumlauryylisulfaatti SLES), joka pesee pois myös luonnollisesti päänahkaa suojaavan rasvan pois. Saman aineen on todettu olevan myös ympäristölle haitallinen, erityisesto vesieliöille myrkyllinen. Sodium laurenth sulfate on shampoon vaahdon muodostava ainesosa. Se auttaa muita kemikaaleja läpäisemään ihon ja vaikuttamaan syvälle ihon rakenteisiin. Sen läheinen muoto sodium lauryl sulfate (SLS), muodostaa vaahtoa vielä laurenthia enemmän. Shampoota valitessa kannattaa siis suosia sulfaattomia vaihtoehtoja. Turvallisin pesuaine on glucoside.

Shampoon vaahto

Sodium lauryl sulfaten ohella vaahdon saa tehtyä cocamide DEA (tai MEA). Vaahto auttaa sekoittamaan pesuaineen kaikkialle hiuksiin ja samalla se tekee hiukset paksuiksi.

Vie pois sähköisyyttä

Cocamidopropyl betainea lisätään shampoihin useasta syystä. Se on ihoystävällisempi kuin sen vaihtoehto benzine sulfonaatti. Cocamidopropyl poistaa hiuksista sähköisyyttä, joten hiusten kampaaminen ja kuivaaminen hiustenkuivaimella on helpompaa. Cocamidopropyl auttaa hiusta säilyttämään kosteuden paremmin.

Shampoihin ja hoitoaineisin lisätään paljon ainesosia, joiden tarkoitus on ensisijaisesti brändätä tuote markkinoille paremmin. Hunaja ja yritit tuovat tuotteisiin hyvän tuoksun, mutta ainesosilla ei ole osuutta eikä arpaa itse pesutulokseen. Näiden aminohapot toimivat kylläkin hoitoaineiden tapaan, mutta hiuksille on sama, mistä aminohapot saadaan. Silkkiaminohapot eivät eroa soija-aminohapoista.

Shampoihin lisätään glyseriiniä kosteudensäilyttämiseen. Se toimii kuten propyleeniglykoli, joka on myös säilöntäaine. Wax glycol distearatea lisätään shampoon koostumuksen takia. Se tekee shampoosta valuvaa ja kauniin helmiäisenväristä.

Natriumkloridia käytetään shampoon paksun koostumuksen aikaansaamiseksi. Shampoissa käytetään runsaasti seuraavia säilöntäaineita: imidazolidinyl ureaa.  Imidazodinyl urea on säilöntäaine, joka vapauttaa karsinogeenisistä vaikutuksista tunnettua formaldehydiä.

Shampoon hoitavat ainesosat

Hoitoaineiden tehtävänä on pitää hiusten pinta sileänä ja liukkaana. Tästä syystä monista shampoista löytyy silikoniöljyä (dimetikoni, Cyclomethicone), joka lisää hiusten kiiltoa ja liukkautta.

Pantenol toimii taas hiusten kosteudensäilyttäjänä.

Terveellinen shampoo

Ole Hyvä on Suomessa valmistettu ekologisesti kestävä tuotesarja, joka käyttää tuotteissaan hyödyksi Suomessa kerättyjä marjoja ja kasvia. Kaikki tuotteet valmistetaan ja pakataan yrityksen omassa tuotantolaitoksessa Kotkassa. Ole Hyvä –shampoot sisältävät keinotekoisten väri-, säilöntä- ja hajusteaineiden sijaan rohtouutteita tai eteerisiä öljyjä.

Keinotekoisia hajusteita ja säilöntäaineita pystyy myös välttämään jos käyttää Lavera-, Frantsila- tai Vihreä Kosmetiikka -tuotesarjoja. Verkosta pystyy ostamaan myös keinotekoisista ainesosista vapaita Urtekramin, Weledan ja Dr. Hauschkan luomushampoita.

Lue lisää, ovatko kalliit shampoot muita parempia?

kauneus, turvallisuus, uutta tietoa

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.