Etusivu > tupakointi > Savuttomat työpaikat yleistyvät kovaa vauhtia

Savuttomat työpaikat yleistyvät kovaa vauhtia

Kesäkuu 16, 2011

THL haluaa kaikki työpaikat savuttomiksi

Pari viikkoa sitten vietettiin Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälistä tupakatonta päivää. Päivän teemana tänä vuonna oli WHO:n puitesopimus, joka suojelee ihmisiä ja ympäristöä tupakoinnin aiheuttamilta haitoilta.

Teemaan liittyen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL korosti tarvetta saada kaikki Suomen työpaikat savuttomiksi. THL haluaisi lakiin pykälän, joka edellyttäisi kaikilta työpaikoilta tupakoimattomuutta. Näin kukaan ei enää kärsisi passiivisesta tupakoinnista työpaikoilla.

Työpaikat muuttuvatkin jatkuvasti terveellisempään suuntaan. THL ja Kansanterveyslaitos ovat tutkineet tupakansavulle altistumista työpaikoilla vuosina 1985–2009. Altistuminen on vähentynyt tasaisesti, eniten tupakkalain muutoksen myötä vuonna 1995.

Vuonna 2009 tupakansavulle altistui tupakoimattomista työssäkävijöistä kuusi prosenttia. Työpaikalla saa lain mukaan polttaa tupakointitiloissa, jos savu ei leviä muihin työtiloihin.

Lakia kuitenkin rikotaan edelleen. Viime vuonna aikuisväestön terveyskäyttäytymiskyselyssä kolme prosenttia ilmoitti, että työpaikalla tupakointi on edelleen sallittu työhuoneessa.

Helsingin kaupunki voitti Paras Savuton Työpaikka -kilpailun

Ensimmäisen Parhaan Savuttoman Työpaikan tittelin sai Helsingin kaupunki. Toukokuussa julistettu voittaja sai tunnustusta kovasta työstään savuttomuuden edistämiseksi.

Helsingin kaupungin työpaikat ovat sitoutuneet savuttomuuteen ja kannustavat kaikkia työntekijöitään lopettamaan tupakoinnin. Työpaikoilla tupakointi on kielletty kaupungin omistamissa sisä- ja ulkotiloissa. Tupakalle pitää siis lähteä kauas työhuoneesta, mikä vähentää kertoja.

Tupakointi on yleisintä pienillä työpaikoilla, joilla ei ehkä ole resursseja panostaa kuin välttämättömimpään työterveydenhuoltoon. Suuremmissa yrityksissä voidaan järjestää tukiryhmiä, tietoiskuja ja kilpailuja, jotka lisäävät savuttomien työpaikkojen määrää.

Myös työpaikat, joissa suuri osa henkilöstöstä on vähän (enintään 12 vuotta) koulutettuja, ovat tutkimusten mukaan savuisia. Tupakointi on vähentynyt korkeasti koulutettujen joukossa, ja jopa kolme neljäsosaa tämän päivän tupakoitsijoista on pienituloisia tai vähän koulutettuja.

Viimeisetkin tupakat halutaan tumpata vuonna 2040

Paras Savuton työpaikka on osa Savuton Suomi 2040 -hanketta. Tavoitteena on tehdä Suomesta kokonaan savuton maa vuoteen 2040 mennessä. Tämä vaatisi tupakoinnin vähenemistä 10 prosentilla vuosittain.

Paitsi työpaikat, myös oppilaitokset ovat nyt savuttomia. Hanke panostaakin uuden, savuttoman sukupolven asennekasvatukseen.

Taustalla Savuton Suomi -hankkeessa vaikuttavat Työterveyslaitos, Hengitysliitto Heli ry, Filha ry, Hyks – Keuhkosairauksien klinikka, Suomen keuhkolääkäriyhdistys ry, Suomen Syöpäyhdistys ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveyden edistämisen keskus ry, Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry, Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto, Sydänliitto, Savuton Pääkaupunkiseutu -hanke ja Pfizer Oy.

tupakointi

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.