Etusivu > ruokavalio > Ruoan maistamiseen vaikuttaa sylki

Ruoan maistamiseen vaikuttaa sylki

Joulukuu 13, 2010

Jokainen ihminen maistaa ruoan eri tavalla. Suurimpana syynä tähän on sylki. Sylki säätää ruokamieltymyksiä. Ihmisten makuaisti eroaa syljen entsyymi amylaasin aktiivisuuden mukaan.

Makuaistissa ero näkyy tärkkelyspitoisten ruokien erilaisella aistimisella. Syljen amylaasi pilkkoo tärkkelyksen yksinkertaisimmiksi sokerimolekyyleiksi, jotka sopeutuvat ohutsuolessa verenkiertoon ja siten vaikuttavat veren glukoosipitoisuuteen.“Tämä tarkoittaa, että ihmiset aistivat erilaiset tärkkelyspitoiset ruoat eri tavoin riippuen siitä, kuinka paljon syljen amylaasia he tuottavat. Mikä tuntuu yhdelle paksulta ja täyteläiseltä, voi toisen suussa maistua huomattavan ohuelta”, sanoo aiheesta tutkimusta tehnyt geneetikko Paul Breslin.

Tutkimus antaa osviittaa siihen, miksi jotkut ihmiset lihovat, kun toiset eivät. Isompi määrä amylaasia syljessä, voi pilkkoa tärkkelyspitoisen ruoan nopeammin, jolloin veren glukoositaso nousee nopeammin kuin muilla.

Syljen korkea amylaasin taso voi lisätä myös riskiä insuliiniresistenssiin ja kakkostyypin diabetekseen.

ruokavalio ,

  1. Tammikuu 11, 2011 17:14 | #1

    Olen työssäni elintarviketärkkelysten kanssa joutunut tekemisiin syljen amylaasin ja sen tärkkelystä purkavan vaikutuksen kanssa. Useiden testien jälkeen olen tullut siihen tulokseen , että minun sylkeni ” ei toimi “= siinä on liian vähän amylaasia. Tästä syystä olen paljon tutkinut tätä aihetta kirjallisuudesta ja tehnyt ( ei tieteelliset mitat täyttäviä ) testejä ympäristössäni. Erot ovat suuret . Myös kirjallisuudesta/väitökirjoista löytyy paljon tietoa siitä, miten todella merkittävät erot siinä onkaan, kuinka paljon amylaasia syljessämme on. Sen seurauksia vaan ei ole vielä paljon tutkittu. Olenkin yrittänyt saada aikaan suomalaista työryhmää tutkimaan esim liian pienen amylaasimäärän vaikutusta vatsaongelmiin ( mm turvotus ) -sillä on mielestäni loogista, että jos ruuansulatuskanan alkuosa= suu, ei täytä tehtäväänsä tärkkelyksen purkajana, niin suolisto kuormittuu .Sillon ei ole mikään ihme, että matalahiilihydraattinen ( low garb) dieeti tuntuu hyvältä.
    Päinvastainen ilmiö paljon amylaasia, taas johtaa noihin mainittuihin sokeripiikkeihin. Amylaasin määrä syljessä voidaan todentaa testeillä, mutta amylaasin tuotantoa säätelee geeni AMY1 ja sen kopioiden määrä vaikuttaa siihen kuinka paljon amylaasia meillä todellaki sylkeen erittyy. Ehkä geenitestit ovat piankin tulevaisuutta, jotta voimme säädellä ruokavaliota myös amylaasimme mukaiseksi – ja välttää ruuansulatusvavaivojen lisäksi ehkä tärkeämmän -aikuisdiabeteksen synnyn .
    keskustelen asiasta mielläni lisää . Taru Karikoski-Galert

  1. Ei paluuviitteitä.