Etusivu > sairaudet > Raju hilse voi olla merkki psoriasiksesta

Raju hilse voi olla merkki psoriasiksesta

Kesäkuu 29, 2011

Psoriasis on krooninen ihosairaus, jonka näkyvin oire on ihon tai limakalvojen hilseily. Useimmiten psoriasis tulee näkyviin teini-iän lopulla ja huippukaudet ovat kaksi- ja viisikymppisenä.

Hilse tulee läiskinä. Se näkyy tyypillisesti polvissa, kyynärtaipeissa ja hiuspohjassa, mutta läiskiä saattaa tulla muuallekin. Noin kahdella kolmesta psoriasis kutisee.

Psori on perinnöllinen sairaus, vaikka se saattaa hypätä joidenkin sukupolvien yli. Kaikille psorialttiutta kantaville ei tule oireita ja osa voi elämäntavoillaan vaikuttaa sairauden pysymiseen kurissa. Tulehdukset, ihon paraneminen auringossa, ihon vaurioituminen, leikkaushaavat ja runsas alkoholin käyttö pahentavat hilsettä.

Psoriasiksen toteamiseen ei ole testejä, vaan lääkäri tunnistaa taudin hilseen ja muiden ulkoisten merkkien perusteella.

Hoito:

Psoriasista ei voi parantaa, mutta taudinkuvaa voi hillitä. Tähän käytetään muun muassa

  • perusvoiteita
  • paikallisia lääkevoiteita
  • valohoitoa keinovalolla tai ulkomaanmatkoilla
  • systeemisiä hoitoja eli sisäisesti syötäviä lääkkeitä

Psoriasisliitto järjestää kuntoutuspalvelutoimintaa Psoriasiskeskuksessa. Kurssimuotoihin kuuluvat Kelan lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvat sopeutumisvalmennuskurssit ja RAY:n tukemat alueelliset kuntoutuskurssit ja ilmastokuntoutuskurssit. Psoriasis voi olla vaikeakin tauti, mutta sen kanssa oppii elämään.

sairaudet

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.