Etusivu > Uncategorized > Psoriasis on kiusallinen vaiva

Psoriasis on kiusallinen vaiva

Kesäkuu 13, 2012

Tiedätkö, mistä psoriasiksessa on kyse? Psoriasis, psoriaasi eli hilsetystauti on vaiva, joka kiusaa noin 2-3 prosenttia suomalaisista. Se on luonteeltaan kurjasti krooninen ja uusiutuva. Monella suomalaisista on alttius sairastua proasikseen, mutta tauti ei välttämättä puhkea läheskään kaikille alttiutta omaaville. Sairaus ei kuitenkaan ole vaarallinen ja sen oireita voidaan lievittää oikeanlaisella hoidolla.

Miltä se näyttää?

Ihon psoriasiksen sairastaminen on rasittavaa sen vuoksi, että se on hyvin selkeästi näkyvä sairaus. Sairaus oireilee iholla suurina, punottavina läiskinä.  Läiskät voivat ilmestyä myös päänahkaan, jolloin ne ovat erityisen hankalia. Ihottumakohdat hilseilevät ja melko usein myös kutiavat. Hilseen kuorimalla alta paljastuu punottava laikku, jolla voi esiintyä myös tihkuvaa verenvuotoa. Läiskät saattavat olla hyvin pistemäisiä tai niitä voi esiintyä hyvinkin suurina läiskinä.

Psoriasis voi esiintyä myös märkärakkulaisena tai se voi keskittyä taipeisiin. Se on krooninen iholla ja nivelissä esiintyvä tulehdustauti.  Kerran iskettyään tulehdus uusiutuu usein tasaisin väliajoin. Tämän vuoksi sitä sairastavien täytyy olla valmiita sen hoitamiseen oikeastaan koko ajan. Tulehduskierre voi jatkua jopa koko loppuelämän.

Kuka siihen sairastuu?

Taipumus sairastua psoriasikseen periytyy, mutta sen ilmeneminen on hyvin yksilöllistä. Tauti puhkeaa useimmiten ensi kertaa stressin tai muiden tulehduksien yhteydessä. Se voi iskeytyä periaatteessa kaikenikäisten ihoon. Yleisimmin psoriasis puhkeaa nuorilla, nuorilla aikuisilla tai noin 50-vuotiailla. Sairaus on myös vuodenaikasidonnainen. Talvi voi

Miten hoidan psoriasista?

Psoriasis voi ilmaantua erilaisilla vaikeusasteilla. Lieviin tapauksiin riittää hoitomuodoksi tulehduksen hoitaminen lääkkeillä. Erilaisilla lääke- ja tulehdusvoiteilla voidaan myös lievittää taudin oireita paikallisesti.

D-vitamiinivalmisteet ja runsas kyseisen vitamiinin saaminen esimerkiksi ruuasta tai valosta auttavat psoriasiksen hoitoon. Ruokavalion vaikutuksesta sairauteen ei ole selvyyttä, mutta rasvaisten ruokien välttäminen näyttäisi auttavan. Myös auringossa tai keinotekoisessa UV-säteilyssä oleminen lievittää ja ehkäisee taudin muodostumista. Talvella psoriasiksesta kärsivä voi helpottaa oloaan matkustamalla lämpimiin etelän maihin.

Ikävä kyllä pysyvää parannuskeinoa ei tähän ihosairauteen ole keksitty. Voiteet ja lääkkeet onneksi kehittyvät koko ajan. Tehokkainta voi olla erilaisten hoitomuotojen kokeilu ja yhdistely. Koska sairaus ilmenee hyvin yksilöllisesti, eri hoidot tehoavat eri ihmisiin eri tavoin.

Uncategorized

  1. Nebraska
    Marraskuu 19, 2012 12:49 | #1

    Olisiko sinulle spostiosoitetta? Vaihtaisin mielelläni ajatuksia sitä kautta

  1. Ei paluuviitteitä.