Etusivu > suu > Perinteinen hammastahna ei sovi aftoista kärsiville

Perinteinen hammastahna ei sovi aftoista kärsiville

Heinäkuu 18, 2011

Käsi ylös, kuka ajattelee, että huonosti vaahtoava hammastahna myös puhdistaa huonosti? Väärin. Vaahtoava hammastahna on suulle oikeastaan huonompi kuin vaahtoamaton. Silti kaikki käyttävät sitä. Olemme taas juuttuneet perinteisiin.

Etenkin ne, joilla on suussa usein aftoja, tietävät, kuinka hammastahna ärsyttää suuta. Rakkuloita kiihdyttävä aina on nimeltään natriumlauryylisulfaatti. Sitä on edelleen useimmissa hammastahnoissa. Se on myös aine, joka saa tahnan vaahtoamaan.

On tiedetty jo kauan, että aine on vahvaa, eikä sillä ole suoraa puhdistavaa vaikutusta. Silti suurimmassa osassa tahnoista on edelleen natriumlauryylisulfaattia.

Miksi tätä edelleen käytetään?

Monissa muissakin puhdistavissa aineissa, esimerkiksi shampoissa, käytetään natriumlauryylisulfaattia, lyhyemmin SLS:ää. Alun perin aine on päätynyt puhdistusaineisiin, sillä on ajateltu, että kaiken, millä pestään, tulisi vaahdota.

Aine kuljettaa myös vaahdon mukana hyödyllisempiä aineita hampaiden väleihin ja muihin paikkoihin, joihin hammastahna ei harjan avulla pääse.

Aine aiheuttaa haittoja vain herkkäsuisille, mutta se on kuitenkin myrkkyä. Siksi hammastahnaa ei saa niellä. Nyttemmin on kehitetty joitakin hammastahnoja, joissa natriumlauryylisulfaattia ei ole. Tunnistat aineen nimestä SLS tai englanninkielisestä nimestä sodium lauryl sulfate.

suu

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.