Etusivu > Uncategorized > Masennusta voidaan hoitaa

Masennusta voidaan hoitaa

Toukokuu 30, 2012

Alakulon, surun ja muiden negatiivisten tunteiden kokeminen on luonnollinen osa ihmiselämää. Jos toivottomuus ja murhe hallitsevat kuitenkin mielenalaa pitkän aikaa, voi kyse olla psykiatrisesta sairaudesta. Masennus on melko yleinen sairaus, josta kärsii arviolta jopa 5% suomalaisista.

Masennuksen syitä:

Masennus laukeaa yleensä monen tekijän yhteisvaikutuksesta, joten yksittäistä syytä on usein turha yrittää paikantaa.  Usein masennuksen voivat laukaista kaikenlaiset elämänmuutokset. Masennusta voi edeltää esimerkiksi pitkään jatkunut stressi, raskailta tuntuvat ympäristön odotukset, pitkään jatkunut unetttomuus tai runsas päihteidenkäyttö.Masennuksen syyt ja oireet voivat olla kiinteässä yhteydessä toisiinsa.  Myös monilla biologisilla tekijöillä, kuten geeneillä on usein vaikutusta masennusalttiuteen.

Masennuksen oireita:

Myös masennuksen oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Tyypillisimpänä oireena on mielialan pitkäkestoinen lasku. Jokaisella on huonoja päiviä, mutta masentuneen murhe ei tunnu taittuvan kuukausienkaan saatossa.  Aikaisemmin iloa tuottaneet asiat eivät välttämättä enää herätä masentuneen mielenkiintoa. Keskittymiskyky heikkenee ja kaikenlainen toiminta voi tuntua ylivoimaiselta. Mielenalaa hallitsee toivottomuus, uupumus ja haluttomuus. Masennukseen liittyy myös fyysisiä oireita, kuten unettomuutta tai liikaunisuutta, ruokahaluttomuutta tai  painonmuutoksia, päänsärkyä, vatsavaivoja ja selittämättömiä kipuja. Masentunut voi huomata pakenevansa huonoa oloa myös päihteiden liikakäyttöön tai muuhun riskialttiiseen ja itsetuhoiseen toimintaan.

Miten masennusta hoidetaan:

Kun ihminen tunnistaa itsensä masennuksen oireet, kannattaa hakeutua lääkäriin. Etenkin jatkuvat itsetuhoajatukset ovat merkki vakavasta tilanteesta. Lääkäri arvioi, onko kyse masennuksesta vai mahdollisesti jostakin muusta sairaudesta. Lievä masennus usein paranee ajan myötä itsestään. Tällöin esimerkiksi jo ystävien tuki tai muutama keskustelukerta lääkärin kanssa voi auttaa mielialan kohenemisessa. Vaikeiden masennustapauksien hoitoon tarvitaan usein pitkäkestoista psykoterapiaa sekä lääkkeitä. Masennuslääkkeillä (esimerkiksi SSRI-lääkkeet) saadaan ihmisen toimintakykyä kohennettua, joten ne on havaittu erityisen tehokkaiksi masennuksen hoidossa. Masennuksen syiden purkamiseen tarvitaan kuitenkin usein terapiaa.

Uncategorized

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.