Etusivu > turvallisuus, uutta tietoa > Liukkaat kengät voivat koitua kohtaloksi

Liukkaat kengät voivat koitua kohtaloksi

Marraskuu 3, 2009

talvi kävelyKun kesän jälkeen ensimmäistä kertaa lempikengillään tallustaa katua pitkin ja liukastuu, muistaakin taas minkälaista vaappumista talvesta tulee. Kesällä korkokenkiin ja kengän pitoon tottuneella jalkapohjalla onkin yhtäkkiä työtä edessä, sillä asfaltti on muuttunut jäiseksi eikä kenkien pito enää riitä.  Reippaasta askeleesta tulee haparoivat ja epävarma. Kengänpohjien liukkaudesta löytyy huimia eroja. Kenkäkaupassa tulee liian harvoin katsottua pohjia tästä näkökulmasta.

Joka säällä turvallinen kenkä on leveäkantainen ja kannan takareuna on pyöristetty. Pohjamateriaali on pehmeää ja se on kuvioitu selvästi, jotta kenkään on saatu pitoa. Kuvioinnin pitäisi olla viidestä kahdeksaan millimetriä syvä ja sen tulisi olla myös riittävän harva, että kuviointi ei tukkeutuisi kivistä tai hiekasta.

Liukastelutapaturmia tutkinut tutkija haluaisi kenkiin pisteytysjärjestelmän, jolla mitattaisiin mm. kengän turvallisuutta ja pitoa.  Yle uutisoi miten työterveyslaitoksen tutkijan Mikko Hirvosen mukaan olisi suotavaa, että jalkinevalmistajat ja kenkäkauppiaat ottaisivat käyttöön pisteytysjärjestelmän. Järjestelmällä luokiteltaisiin kengät sen mukaan, miten hyvin ne soveltuvat esimerkiksi talviliukkaille.

Hirvosen vinkki talven liukkaille keleille ovat kenkien pohjaan laitettavat liukuesteet, joilla saadaan kenkiin pitoa aikaiseksi. Näin vältytään turhilta kaatumisilta.

turvallisuus, uutta tietoa , ,

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.