Etusivu > turvallisuus, Uncategorized > Hoida talviurheiluvammat viivyttelemättä

Hoida talviurheiluvammat viivyttelemättä

Tammikuu 27, 2011

Liukastumiset ja kaatumiset kuuluvat ollennaisena osana talviurheiluun. Hyvällä tsäkällä niistä selviää pienillä mustelmilla, mutta talviurheilulajeissa sattuu myös leikkaushoitoa vaativia vammoja. Erityisesti olkapäät, polvet ja lonkat ovat talvella alttiina erilaisille venähdyksille, repämille, sidevammoille, murtumille jne.

Tavallisimmat talviurheilun tiimellyksessä polvelle sattuvat vammat ovat ruhjevammoja, venähdysvammoja, kierukkarepeämiä, sisemmän sivusiteen vammoja sekä eturistisiderepeämiä. Vaikemmissa vammoissa sekä nivelkierukat, sivusiteet että ristisiteet ovat repeytyneet kerralla. Iskuvammoissa voi puolestaan tulla murtumia. Nivelsidevammat ovat tavallisia laskettelijoille ja murtomaahiihtäjillä, sillä ne syntyvät polven vääntyessä.

Olkapään vammoissa yleisimpiä ovat lasketellessa tai hiihtoladulla kaatuessa tapahtunut olkapään kiertäjäkalvosimen vaurioituminen, joka aiheuttaa kipua olkavarteen ulkosyrjälle. Lievissä vammoissa oireena voi olla ainoastaan rasituksessa tuntuva kipu, mutta vaikeammissa vammoissa olkanivel lakkaa toimimasta kunnolla ja vaikeuttaa mm. nukkumista, sillä kääntyminen kipeän olkapään päälle herättää ja pakottaa vaihtamaan asentoa.

Talviurheiluvammojen kanssa ei kannata jäädä yksin ihmettelemään vaan etsiä lähin urheiluklinikka ja varata aika pikimmiten lääkärille!

turvallisuus, Uncategorized

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.