Etusivu > hoidot > Hapoton vatsa on ikävä ongelma

Hapoton vatsa on ikävä ongelma

Hapoton vatsa on yleinen tauti, jota moni potee tietämättään. Koska vatsan happopitoisuus vähenee yleensä hyvin hitaasti, on tautia ongelmaa vaikea huomata. Yleisimmät oireet ovat närästyksen tunne tai ruokailun aiheuttama paine vatsassa tai vatsakipu.

Hapoton vatsa kasvattaa mahasyövän riskiä huomattavasti, joten ongelmaan kannattaa keskittyä ajoissa.

Hapottoman vatsasta syöpään

Syöpäriski kasvaa hapottoman vatsan takia epäsuorasti:

Vatsassa liian vähän happoa -> Enemmän bakteereita -> Enemmän asetaldehydiä -> Syöpäriski kasvaa

Vatsassa liian vähän happoa

Hapottomasta vatsasta aletaan puhua, kun vatsan pH-tasapaino nousee pysyvästi yli 4,5:n. Yleisin syy tähä on tulehduksen aiheuttama mahahappoa erittävien solujen tuhoutuminen, mutta hapoton vatsa voi johtua myös mahahappoja tuottavien solujen estolääkityksestä. Hapottoman vatsan ja liian hapokkaan vatsan oireet ovat jokseenkin samanlaiset ja joten väärä lääkitys voi olla hyvin haitallista.

Enemmän bakteereita

Happotasapainon ollessa pielessä, vatsassa olevat bakteerit pystyvät lisääntymään tehokkaammin. Normaalisti nämä bakteerit ovat harmittomia, mutta lisääntyessään bakteerit aiheuttavat ongelmia.

Enemmän asetaldehydiä

Lisääntyneet bakteerit kasvattavat tulehdusriskiä, mutta eivät ole eivät nimestä huolimatta suoranaisesti haitallisia. Kuitenkin bakteerit aiheuttavat vatsassa epäsuoraa haittaa. Bakteerit prosessoivat ruoasta ja juoman sokereista sekä alkoholista tehokkaasti asetaldehydiä. Normaalitilanteessa maksa pystyy polttamaan asetaldehydin kokonaan, mutta liian suurina pitoisuuksina asetaldehydiä jää liikaa elimistöön.

Syöpäriski kasvaa

Asetaldehydi on todetty maailman yleisimmäksi karsinogeeniksi, eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Asetaldehydi on paljon elintarvikkeissa käytetty lisäaine, jonka tuoksu muistuttaa omenaa. Normaalitilanteessa asetaldehydistä ei tule haittaa, mutta hapottomasta vatsasta johtuva asetaldehydipitoituuden nousu lisää vatsan syöpäriskiä jopa 90-kertaiseksi.

Asetaldehydi

Asetaldehydi on etikkahapon aldehydi, josta käytetään nimitystä etanaali. Asetaldehydin oletetaan säätelevän aivoissa alkoholinkäyttöä. Sitä saadaan elintarvikkeista valmistusprosessin jäljistä, alkoholijuomista ja tupakansavusta. Omenan tyyppisen hajunsa takia asetaldehydiä käytetään myös lisäaineena esim. jogurteissa, makeisissa, jälkiruoissa, virvoitusjuomissa ja leivonnaisissa.

Asetaldehydin päiväannos ei saisi ylittää yli 0,4 milligrammaa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdenkään alkoholijuoman tai elintarvikkeen, jota käytetään yli 100 ml päivittäin, asetaldehydipitoisuus ei saisi ylittää 50 mikromoolia/litra. Pahimpia asetaldehydipommeja ovat calvados, sherry ja siiderit, joiden suosituspitoisuus ylittyy yli tuhatkertaisesi.

hoidot

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.