Etusivu > suu > Hammaslääkärit huolissaan kiillevaurioiden takia

Hammaslääkärit huolissaan kiillevaurioiden takia

Marraskuu 23, 2009

Viime viikolla julkistettiin tutkimus, joka ei ole mukavaa kuultavaa viininystäville. Mainzin Johannes Gutenberg –yliopistossa tehtiin tutkimus, jonka mukaan säännöllinen valkoviinin juominen tekee hallaa hampaille.

Ongelmana on valkoviinin happamuus, joka aiheuttaa hampaissa happohyökkäyksen, joka sitten hapertaa hampaiden kalsiumia ja fosforia 60 mikrometrin syvyydeltä. Tutkijoiden mukaan viinin vuosikerralla, tuotantoalueessa tai alkoholipitoisuudella ei ole merkitystä. Eri rypälelajikkeilla on hieman erilaiset pH-arvot, haitallisimpia ovat Riesling-viinit, lempeimpiä hampaille ovat Rioja- ja Pinot-viinit.

hammaslääkäri3_pieniHammaslääkärien mukaan hampaiden harjaaminen heti viininjuonnin jälkeen pahentaa ongelmaa entisestään, sillä hammasharja raapii jo heikentynyttä kiillettä. Hampaita kannattaisi harjata vasta puoli tuntia viinin tai muiden happamien juomien jälkeen. Hammaslääkäri on usein ensimmäinen henkilö, joka huomauttaa asiakastaan kiilteen häviämisestä. Esteettinen hammashoito ei auta kiilteen uudelleenpalauttamiseen vaan ainoa tapa saada kiille uudestaan takaisin on hankkia hintavat keraamiset laminaatit ja kruunut. Hampaiden valkaisu ei myöskään auta vaikka useasti näin luullaan. Se ei lisää kiillettä.

Kaikki happamat ruuat ja juomat aiheuttavat kiilteen häviämistä. Näitä tuotteita ovat kaikki, joiden pH-arvo alentaa kriittisen 5,5 rajan. Elintarvikkeista liian happamia hampaan kiilteelle ovat appelsiini, greippi, sitrushedelmät, hedelmämehut, virvoitus- ja urheilujuomat, etikkatuotteet ja happopitoiset vitamiinit, kuten esim. c-vitamiini.

Hammaslääkärit peräänkuuluttavat kiilteen vaurioiden ennaltaehkäisyä. Se on tehokkain tapa suojella hampaitaan. Kannattaa siis lopettaa happamien ruokien ja juomien nauttiminen kokonaan tai ainakin vähentää niiden käyttöä.  Hampaita ei saisi myös missään tapauksessa harjata tuntiin happorasituksen jälkeen.

suu , ,

 1. hl
  Syyskuu 28, 2012 20:54 | #1

  Olen huomannut asiakkaissani tätä samaa ongelmaa… Jos syötte/juotte näitä erittäin happamia tuotteita, älkää harjatko hampaita vähäänaikaan! se on hyväksi hampaillenne. käyttäkää fluori tuotteita ennen happamien tuotteiden käytttöä, ja harjatkaa hampaat vasta tunnin kuluttua!! t. hl

 2. hl
  Syyskuu 28, 2012 20:55 | #2

  lol XD

 1. Ei paluuviitteitä.