Etusivu > raskaus > Gynekologi on mukana naisen elämässä koko elinkaaren ajan

Gynekologi on mukana naisen elämässä koko elinkaaren ajan

Maaliskuu 22, 2016

h

Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Useimmiten gynekologin vastaanotolle mennään raskauden ehkäisyn, vuotohäiriöiden, alavatsakipujen, virtsankarkailun tai vaihdevuosien vuoksi. Myös raskaudenajan suunnittelussa, seurannassa sekä ultraäänitutkimuksissa tarvitaan gynekologin ammattitaitoa. Gynekologin palveluja tarvitaan siis koko naisen elinkaaren ajan.

Ensin gynekologin vastaanotolla keskustellaan ja kartoitetaan oma terveydentila, mahdolliset lääkitykset, suvun sairaudet, seksielämän tilanne sekä aiempi gynekologinen historia. Sitten vastaanotolla tehdään tarvittavat gynekologiset tutkimukset sekä mahdolliset näytteet otetaan paikan päällä. Joskus julkisella puolella näytteen ottoa varten tarvitsee mennä erikseen laboratorioon. Yksityisellä puolella tuo onnistuu hieman helpommin normaalin gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Pienet toimenpiteet kuten esimerkiksi kierukan laitto sujuvat helposti yleisgynekologisella vastaanotolla. Myös ultraäänikuvausta voidaan käyttää avuksi jos gynekologin täytyy nähdä esimerkiksi kohtuun ja munasarjoihin. Myös rintojen tutkimus kuuluu gynekologiseen perustutkimukseen.

Suuri osa gynekologin työstä on ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Papanäytteet ja mammografiatutkimukset ovat ennaltaehkäisseet monia vakavia sairauksia ja mahdolliset sairauksien esiasteet on huomattu riittävän ajoissa, kun on käyty tutkimuksissa säännöllisesti. Usein on niin, että jos menee gynekologin vastaanotolle vasta vaivojen ilmettyä, hoidossa ollaan jo jonkin verran myöhässä.

Nuorena naisena gynekologin vastaanotolle mennään yleensä ensimmäistä kertaa silloin kun seksielämä alkaa ja on alettava miettiä raskauden ehkäisyä. Nuorille naisille gynekologit suosittelevat käyntiä tarkastuksessa kahden vuoden välein. Vanhempien naisten tulisi käydä tutkimuksissa aina vuoden välein. Vaihdevuosien alkaessa on erityisesti käytävä tutkimuksissa ainakin kerran vuodessa, koska pahalaatuisilla gynekologisilla sairauksilla on tapana alkaa juuri silloin. Myös vaihdevuosien jälkeen hormonitoiminnan muututtua on muistettava säännölliset tutkimukset.

Papakoe ja mammografia

Papatutkimus eli irtosolukoe tulisi naisille tehdä kahden vuoden välein, jotta mahdolliset kohdunkaulan muutokset havaittaisiin riittävän ajoissa. Kohdunkaulan syöpä nimittäin on eräs kavalimmista sairauksista ja se voidaan havaita ajoissa ainoastaan säännöllisillä tutkimuksilla. Papatutkimukset tulisi viimeistään aloittaa 30-vuotiaana. Papanäyte on irtosolunäyte joka otetaan naisen emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulankanavasta. Jos siinä havaitaan poikkeavuuksia, niin uusi näyte otetaan 6-12 kk kulutta riippuen havaitusta muutoksesta. Myös mammografia-tutkimus eli rintojen seulonta on tärkeää rintasyövän varalta. Suomessa kunnat tarjoavat rintojen mammografiatutkimuksia 50 – 70 –vuotiaille naisille aina kahden vuoden välein. Mammografiassa molemmista rinnoista otetaan röntgenkuva, jotta mahdolliset kasvaimet havaitaan ajoissa.

Naisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää löytää luotettava gynekologi, jonka ammattitaitoon voi luottaa vaikeissa ja herkissäkin tilanteissa. Myös pysyvä hoitosuhde auttaa mahdollisten gynekologisten sairauksien ennaltaehkäisyssä. Hyvä gynekologi tarjoaa asiantuntemusta sekä tukea naiselle koko elämän ajan. Esimerkiksi Helsingissä on paljon gynekologeja, jotka vastaanottavat monissa yksityisissä lääkärikeskuksissa. Hyvä gynekologi Helsingissä on helppo löytää jokaiselle, sillä vaihtoehtoja on niin monia.

 

raskaus

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.