Etusivu > arkielämä > Avain pitkään ikään on selvitetty

Avain pitkään ikään on selvitetty

…eikä se ole elämäntavat! Satavuotiaiksi eläneet nimittäin tupakoivat aivan yhtä paljon kuin keskivertoväestö. Heille maistuvat myös suola ja rasva.

Albert Einstein College of Medicinen tutkimuksessa on käynyt ilmi, että pitkä ikä johtuu pääosin geeneistä. Tutkijat haastattelivat 477 aškenasijuutalaista, jotka olivat 95–112-vuotiaita. Heiltä kyseltiin elämäntavoista 70-vuotiaina. Elämäntavat 70-vuotiaana kuvastavat koko aikuiselämän keskimääräisiä elämäntapoja.

Kohderyhmältä kysyttiin tupakoinnista, alkoholinkäytöstä, pituudesta, painosta, ruokavaliosta ja liikunnasta. Vastauksia verrattiin keskivertoväestöön. Löytö oli yllättävä: pitkään eläneet eivät olleet eläneet yhtään sen terveellisemmin kuin muutkaan.

Tutkimus etsii suojaavia geenejä

Tutkimus pyrkii löytämään geenejä, jotka suojaavat ihmistä haitallisia ympäristötekijöitä vastaan. Aiemmin on löydetty esimerkiksi geeni, joka suojaa kantajaansa pahan kolesterolin haittavaikutuksilta. Aškenasijuutalaiset ovat tutkimukselle hyvä kohderyhmä, sillä heillä on hyvin yhtenäinen geeniperimä.

Tutkimustulos vihjaa, että ihmisellä on muitakin terveyttä edistäviä geenejä kuin kolesterolia hillitsevä geeni.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, ettei tuloksen takia kannata muuttaa elämäntapojaan. Hyvien elämäntapojen terveyttä edistävä vaikutus on edelleen olemassa. Ihminen, joka elää terveellisesti, sairastelee vähemmän ja on pirteämpi.

Tutkimuksen julkaisi Journal of American Geriatrics Society, ja suomeksi siitä kirjoitti ensimmäisenä Tiede-lehti.

arkielämä

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.