Etusivu > ruokavalio > Arominvahventeet ovat epäterveellisiä

Arominvahventeet ovat epäterveellisiä

Marraskuu 24, 2009

arominvahvenneYle ja Maaseudun Tulevaisuus uutisoivat viime viikolla, miten alkoholin syöpävaarallisuutta koskevat tutkimustulokset herättävät epäilyjä myös alkoholin aineenvaihduntatuotteena syntyvän arominvahventeen karsinogeenisyydestä. Alkoholin aineenvaihduntatuotteena syntyvää asetaldehydiä käytetään ympäri maailmaa elintarvikkeiden aromiseoksissa.

Asetaldehydi luokiteltiin syöpää aiheuttavaksi aineeksi jo lokakuussa kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen taholta. Epävarmaa on vielä, onko aromiaineissa käytettävän määrät haitallisia vai ei. Johtaja Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuusliitosta kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että omenalta tuoksuvaa asetaldehydiä on käytetty iät ajat aromiaineena, tyypillisesti osana aromiseosta. Asetaldehydistä ei mainita elintarvikepakkauksessa, pelkkä merkintä aromista riittää.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan asetaldehydiä lisätään joihinkin maitovalmisteisiin, jälkiruokiin, leivonnaisiin, makeisiin, virvoitusjuomiin ja hedelmämehuihin.

Toinen arominvahvenne natriumglutamaatti (E621) stimuloi tiettyjä kielen makunystyjä, saaden joillakin ihmisillä aikaiseksi umami-maun aistimuksen. Natriumglutamaatti saa näin ollen pahvinkin maistumaan hyvältä. Natriumglutamaatista ja sen turvallisuudesta on puhuttu pitkään, mutta toistaiseksi on edelleen turvallisten aineiden listalla. Jokainen kuluttaja voi kuitenkin itse omilla ostopäätöksillään rajoittaa sen käyttöä. Natriumglutamaatin on puhuttu myös olevan karsinogeeninen. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirastolle on tehty monia ilmoituksia natriumglutamaatista ilmenevistä oireista, kuten päänsärystä, sydämentykytyksestä ja yleisestä huonovointisuudesta. Oireita ei ole kuitenkaan pystytty todistamaan. Monet kuluttajat kuitenkin nykyään karttavat natriumglutamaattia ja esim. Espoon kaupunki lopetti sen käytön kouluruuassa syyslukukauden 2009 alussa.

ruokavalio , ,

 1. admin
  Joulukuu 11, 2009 14:35 | #1

  Joulukuun alussa julkaistiin uutinen, jonka mukaan suuret elintarvikevalmistajat siivoavat natriumglutamaattia nyt pois ruuistaan.

  Vähentäjien listalla HK, Atria, Saarioinen ja Järvi-Suomen Portti. Y

  HK:lla ja Atrialla on molemmilla valikoimassaan noin 270 erilaista tuotetta. Niistä kaksi kolmasosaa ei sisällä glutamaattia. Ensi vuoteen mennessä HK aikoo poistaa natriumglutamaatin muun muassa kaikista Kariniemen siipikarjalihatuotteista.

  Saarioisen valmistamista elintarvikkeista enää noin viidesosa sisältää natriumglutamaattia.

  Syy glutamaatin käytön vähentämiseen on kuluttajien huoli.

 1. Ei paluuviitteitä.