Etusivu > kaamos, mieli, sairauden ennaltaehkäisy, taiteet > Apua masennukseen taiteista

Apua masennukseen taiteista

Mediuutiset uutisoi tänään, miten Ruotsissa on otettu käyttöön kulttuurilähete masennuksen hoitoon. Capio Cityklinikenissä Ruotsin Helsingborgissa on menossa vuoden mittainen kokeilu, jossa lääkäri voi kirjoittaa lähetteen kulttuuritapahtumaan esimerkiksi pitkään masennuksesta kärsineelle. Asiasta kertoo Mediuutisten sisarlehti Dagens Medicin. Jos tulevan valonvähenemisen tietää vaikuttavan omaan psyykkeeseen, kannattaa ehkä laittaa korvan taakse tämä neuvo kulttuurin parantavasta vaikutuksesta.

Ruotsissa tehtävän kokeilun rahat tulevat valtion kassasta. Se koskee arviolta 20–30 potilasta.

Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja, psykiatrian professori Jyrki Korkeila ei ole kuullut Mediuutisten mukaan, että Suomessa olisi kokeiltu vastaavaa.
– Yksittäiset kollegat ovat tällä tapaa menetelleet kyllä kautta aikojen. Lääkäri on voinut suositella muun muassa kirjallisuuden, runouden lukemista tai kirjoittamista.

Idea on Korkeilan mielestä hyvä, joskin potilaan saaminen liikkeelle voi olla ongelma.
– Taiteilijoilla on tavallisemmin mielialahäiriöitä kuin ihmisillä yleensä. He saattavat taiteessaan käsitellä sellaisia teemoja, jotka koskettavat masentunutta tai jotain pitkäaikaista sairautta potevaa.
– Taide on tunteita herättävää ja aisteja stimuloivaa, mikä voi tuoda elämään mielekkyyden kokemuksia ja kokemusta siitä, että jollakulla muullakin voi olla samantapaisia kokemuksia. Vaikeammin masentuneelle tämä ei riitä ainoaksi interventioksi, mutta se voisi tukea muuta hoitoa, Korkeila pohtii.

kaamos, mieli, sairauden ennaltaehkäisy, taiteet

  1. Ei vielä kommentteja.
  1. Ei paluuviitteitä.